+31 (0)85 - 3033 579   
NederlandsDuitsEngels
0 Items    Totaal  € 0,00
Mandje is leeg

Opstellen

Waren het voorheen fanatieke hobbyfotografen die hun best deden om bijvoorbeeld een horloge of een vaas met bloemen mooi op de foto te krijgen. Tegenwoordig zijn velen bezig met deze vorm van fotografie. Door de opkomst van webshops op internet heeft het fotograferen van producten een enorme opmars gekregen.
Voor het maken van productfoto’s is de FotoCube een uitkomst. Opgevouwen neemt het weinig ruimte in en uitgeklapt zorgt het voor een diffuse egale verlichting.
Maar hoe maak je nu mooie foto’s met de FotoCube. In dit artikel beschrijven we in enkele stappen en settings de gebruikte opstellingen en de resultaten.
De gebruikte apparatuur is:
- FotoCube 75cm
- glossy witte acrylaat plateauplaat
- Spiegelreflexcamera
- Statief

verlichtingsset:
- opzetflitser
- Softbox Verlichtingset 
- 8 Daglichtlampen a 30W
 
Camera met losse flitser
Als ondergrond voor de eerste opname beginnen we met een gewone tafel. Aan de kop van de smalle zijde staat de camera op statief zodat er later verlichting bij geplaatst kan worden.
Het onderwerp is een beeldje. Deze staat schuin ten opzichte van de camera. Dit geeft dimensie en diepte aan de foto. We beginnen met de camera op statief en een opzetflitser. Beiden zijn ingesteld op ‘volautomatisch’.
  
Het resultaat is niet mooi. Door de flitser ontstaan harde schaduwen en lelijke reflecties. Geen foto om mee te pronken op een webshop.
Daglichtlampen
Bij de volgende opname is de flitser vervangen door een daglichtlamp op statief. Deze staat rechts van de camera onder een hoek van ongeveer 45o van het onderwerp en op een afstand van 50 cm.
Het vermogen van de gebruikte lamp is 30 Watt. De ingebouwde lichtmeter van de camera leest de bijbehorende waardes. Gebruik je diafragma voorkeuze (AV) dan wordt de sluitertijd bepaald en bij sluitertijd voorkeuze is het net andersom.
Een sluitertijd onder 1/60s houdt in dat er vanaf statief gewerkt moet worden om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een draadontspanner zorgt ervoor dat de camera helemaal schokvrij de opname maakt.
Ondanks deze wijzigingen is de foto nog ver van perfect. Er is nog teveel contrast en de hooglichten zijn uitgebeten. Door het licht te verplaatsen richting de camera ontstaat er dimensie in de foto.
 
Bij de volgende foto is de lamp verplaatst en staat nu onder een hoek van 90o, dwars op het onderwerp. De afstand naar het onderwerp is wel gelijk gebleven.
De hooglichten zijn nu stukken beter. Een nadeel van dit harde licht onder bepaalde hoeken is dat oneffenheden zoals beschadigingen en stof duidelijk te zien zijn.
Gebruik van de FotoCube voorkomt dit probleem.
In de volgende setting is een tweede daglichtlamp aan de linkerzijde geplaatst. Onder gelijke hoek als de andere lamp. 
Door de lamp op een groter afstand of een lamp met minder vermogen te gebruiken kan deze fungeren als invullicht en de schaduwen oplichten.
Ondanks de tweede lamp blijven de oneffenheden zichtbaar. De laatste foto is het beste resultaat zonder de FotoCube.
 
FotoCube
Dan is het nu tijd om de FotoCube te gaan gebruiken. Voor de volgende opnames werd de FotoCube 75 gebruikt met een witte achtergrond.
De benodigde maat van de FotoCube is afhankelijk van het onderwerp. De FotoCube moet 2 maal zo groot zijn als het onderwerp. Voor een horloge is de FotoCube 30 goed, maar voor het fotograferen van kledingsets is een FotoCube 150 beter geschikt. Neem bij twijfel liever een te ruime FotoCube, dit geeft je meer compositie mogelijkheden voordat je de randen en zijkanten van de FotoCube ziet op de foto’s.
 
Met dezelfde lampen uit de vorige opstelling in precies dezelfde opstelling is het resultaat al stukken beter. We zetten de camera recht voor het onderwerp en sluiten de FotoCube aan de voorzijde. Alleen de lens steekt door de FotoCube opening.
 
Wanneer we het licht meten, met de lichtmeter in de camera of een losse lichtmeter, zien we dat het licht een halve stop is veranderd. Dit komt door de FotoCube, deze houdt het licht iets tegen.
Omdat het licht ook verstrooid wordt geeft dit een andere reflectie op het onderwerp. Als dit een hinderlijke schittering is kunnen we dit opheffen door de lampen te verplaatsen. Zo worden deze reflecties verminderd of verdwijnen ze helemaal.
Ook verandering van de camerapositie kan helpen in deze gevallen. Het statief verlagen kan niet alleen zorgen dat de reflecties verdwijnen maar geven ook een andere indruk.
Alle resultaten op een rij:
Van cameraflitser tot FotoCube. Uiteraard bepaalt u zelf onder welke hoek het product gefotografeerd moet worden.

Navigatie