+31 (0)85 - 3033 579   
NederlandsDuitsEngels
0 Items    Totaal  € 0,00
Mandje is leeg

Verlichting

Verlichting & Kleurtemperatuur

 

De eerste vraag is vaak: Heb ik lampen of flitsers bij de FotoCube nodig? Je kan kiezen want beiden kunnen. Continue verlichting werkt goed en is voor de meeste soorten productfotografie eigenlijk beter dan flitsers. Voor portret en model fotografie wordt meestal gebruik gemaakt van studioflitsers omdat het onderwerp in beweging is, de korte flitsduur is nodig om onscherpte en beweging te voorkomen. Bij product fotografie gaat het bijna altijd om objecten die niet bewegen, daarom is het niet nodig om de beweging te bevriezen.

 

Continu verlichting geeft minder licht dan flitslicht, maar dit is geen probleem, aangezien je met de sluitertijd de mindere hoeveelheid licht weer compenseert . En omdat het onderwerp niet beweegt zal de langere sluitertijd niet leiden tot bewegingsonscherpte (zeker niet wanneer je een statief gebruikt).

Bij lampen kan je de sluitersnelheid en de diafragma samen gebruiken, wat niet zo is bij een studioflitser. Daardoor kan je met lampen bijvoorbeeld opnames maken met een klein diafragma (grote opening) Dit geeft een zeer kleine scherptediepte en een mooie wazige achtergrond. Eventuele oneffenheden in de achtergrond zijn dan niet meer zichtbaar.


Een ander voordeel van continue verlichting is dat de schaduwen en reflecties vooraf te zien zijn en gecorrigeerd kunnen worden. Uitgebreide studioflitsers zijn meestal voorzien van een instel lamp (pilot-light). Daarmee is dit natuurlijk ook te zien.

 

 

Lichtbronnen, zoals lampen maar ook de zon, stralen verschillend kleuren uit. De mens merkt dit niet maar een fotocamera kan hier niet goed mee om gaan.

Op foto's krijg je dan vervelende kleurzwemen. Het licht van een gewone gloeilamp geeft bijvoorbeeld een gele zweem en van een tl-lamp is dat blauw/groenachtig.

 

Deze kleuren worden in de fotografie kleurtemperaturen genoemd. De kleurtemperatuur is een schaal die loopt van rood naar blauw, met daartussen geel, oranje en wit.

De temperatuur wordt uitgedrukt in een getal met de eenheid Kelvin.

 

Hoe lager dit getal, hoe warmer de kleur van het licht. Soms bestaat de verlichting uit meerdere licht bronnen – elk met een verschillende kleurtemperatuur. Je kan de camera maar voor één licht bron aanpassen, voor gemengd licht kies je een wit-balans instelling die het beste past voor het hoofd onderwerp.

 

Bij gebruik van continue verlichting (lampen) raden we daarom daglicht lampen aan. Deze geven een mooi wit licht waardoor er geen of minimale kleur correctie nodig is. Een ander voordeel is dat ze niet warm worden. Dit werkt prettig en veilig.

 

Er zijn veel soorten daglicht lampen verkrijgbaar. Als complete verlichtingsset maar ook als losse lamp. Deze laatste passen gewoon in de standaard lampvitting (E27). Let wel op de kwaliteit. Een goede kwaliteit betekent dat de kleurtemperatuur constant is en ook blijft. Bij mindere kwaliteit brandt het glas in en verkleurt hierdoor. Ook hebben ze veelal een kortere levensduur.

 

 


Navigatie