+31 (0)85 - 3033 579   
NederlandsDuitsEngels
0 Items    Totaal  € 0,00
Mandje is leeg

Witte achtergrond verwijderen

Help! Mijn achtergrond is grijs?!

Een vaak voorkomend probleem is dat het uiteindelijke resultaat niet datgene is wat men voor ogen heeft.
Hoe krijgt men het voor elkaar dat de achtergrond zo mooi wit is? In dit artikel een instructie om ervoor te zorgen dat u ook deze mooie egale witte achtergrond kunt krijgen. 
Het is ook mogelijk om een witte achtergrond te verwijderen. Hier hebt u software voor nodig zoals Photoshop van Adobe.

Witte achtergrond verwijderen

Begin hiervoor bij de basis. Zorg dat u de juiste apparatuur en hulpmiddelen hebt om het gewenste resultaat te kunnen behalen.
Denk hierbij aan een FotoCube lichttent, voldoende verlichting zoals daglichtlampen of flitsers, een camerastatief en een zo egaal mogelijke achtergrond.
Het laatste bereikt u het eenvoudigst door een folie van
vinyl te gebruiken, deze zijn verkrijgbaar in diverse formaten.

Doordat u een egale achtergrond heeft wordt het makkelijker om het voorwerp in een witte website te verwerken of deze softwarematig uit te knippen en (indien gewenst) in een andere kleur achtergrond te plaatsen.
Ook is het belangrijk dat de schaduwen niet te hard zijn. Wanneer het gaat om voorwerpen waarbij schaduwen te overheersend zijn, zullen de fijnere details van het voorwerp minder zichtbaar worden.
Belangrijk is hierbij dat je voldoende lichtopbrengst hebt zodat het licht dat rond het product valt zacht is (diffuus licht). Hierdoor zullen zo veel mogelijk details zichtbaar blijven.


Wanneer u gebruik gaat maken van een witte achtergrond, dan dient u de camera zo in te stellen dat deze overbelicht wordt. Hier hebben we het over belichtingscompensatie (exposure settings), dit wordt als “stops” omschreven. De zogenaamde + en – functie van de camera.
De sensor van de camera probeert altijd om op 18% grijs uit te komen om de kleuren correct weer te geven. Dit betekent dat de witte achtergrond meestal een andere kleur weergeeft dan het in werkelijkheid is. Hier kunt u wat aan doen.


We kunnen de camera corrigeren door:
A: Overbelichten.
B: Langere sluitertijd,
C: ISO waarde aanpassen,
D: Diafragma verder te openen (kleiner diafragma getal).
E: Lichtmeting anders instellen of vergrendelen (spot, centre of multi segment)
F: Witbalans in te stellen

Het gebruik van een
grijskaart is tevens een handig hulpmiddel voor correcte kleurweergave.


De achtergrond wordt dan wit weergegeven en door het diafragma verder te openen zal de achtergrond vervagen waardoor deze weer egaler wordt weergegeven.

 

Om het juiste eind resultaat te kunnen behalen blijft u wel afhankelijk van de mogelijkheden van uw camera.

 


!!Let op dat als je te veel overbelicht dat er ook detail in het voorwerp verloren gaat en de kleuren op de foto “flets” kunnen worden. Dit wil je juist niet.
Wanneer je het voorwerp van voor tot achter scherp wilt krijgen om zo meer details te laten zien is het aanpassen naar een groot diafragma opening (klein getal) vaak geen optie, omdat je scherptediepte anders afneemt.
Fotografeer je een licht voorwerp of een object van glas dan kan het soms nodig zijn om extra belichtingscompensatie toe te passen. Dus het overbelichten met +1,5 of +2 stops. Het omgekeerde geldt voor donkere of zwarte achtergronden, hier moet je juist onderbelichten.


Een waardevolle instelling is de lichtmeting functie van de camera. Hierdoor stel je de camera in hoe en waar de meting verricht dient te worden.

Door op je camera te kiezen voor ‘spotmeting’ meet de camera het licht dat op het voorwerp valt in een klein gedeelte van het beeld. Het voorwerp is donkerder dan de witte achtergrond waardoor de camera in dat geval een langere sluitertijd kiest en hierdoor wordt het al iets makkelijker de achtergrond wit te krijgen.
Een hulpmiddel om te beoordelen of de achtergrond goed wit is geworden is het bekijken van het histogram op het LCD scherm van de camera.

Navigatie